7 چیز که در جلسات طوفان فکری نباید بیان شود!
طوفان فکری چیست؟
جلساتی که در آن صورت مساله ای مطرح می شود و تمام اعضای حاضر در جلسه حول آن ایده پردازی می کنند.
ایدهها بسیار شکننده هستند. آن ها به راحتی با کوچکترین تمسخر، سرزنش یا بی توجهی از بین می روند. به همین علت در این جلسات باید بدون پیش داوری، قضاوت یا ارزیابی ایدهها، همه آن ها را بشنویم و بپذیریم و در مرحله بعدی آنها را فیلتر کنیم. برای اینکه جلسات طوفان فکری سالم و موفقی داشته باشیم، به این موارد توجه کنید:
1. ایدههایمان را برای زمانی که از شرکت خارج شدیم، نگهداریم!
جلسات طوفان فکری هم بخشی از کار هستند برای همین هر زمان که به آن احساس نیاز پیدا کردید باید جلسات را برگزار کنید. هیچ اشکالی ندارد که برای تنوع و تغییر فضا با همکارانتان در پارک یا کافی شاپ این جلسات را برگزار کنید، تغییر فضا گاهی برای افزایش خلاقیت هم توصیه می شود. فقط ه هیچ عنوان آن را به تعویق نیندازید چون این ایده ها عمر کوتاهی دارند و باید تا داغ هستند بیان شوند. جای مناسبی برای برگزاری این جلسات در نظر بگیرید که همیشه در دسترس و راحت باشد.
2. همه شروع به مطرح کردن ایدههایتان کنید:
در بسیاری مواقع این جمله را برای شروع جلسه می شنویم و این باعث می شود همان افراد همیشگی شروع به ایده پردازی کنند و بقیه یا با موبایلشان بازی کنند یا حواسشان پرت باشد. ولی این جلسات زمانی مفید هستند که کاملاً مشارکتی باشد پس قبل از شروع، چند دقیقه به همه افراد زمان بدهید تا ایده هایشان را روی کاغذ بیاورند. در این صورت جلسه فقط در دست افراد غالب نمی چرخد. در جلسه بعدیتان ابتدا مشکل را بیان کنید بعد به همه 5 دقیقه فرصت و یک برگ کاغد بدهید تا هر ایده ای که به ذهنشان می رسد یادداشت کنند و این برگه ها را روی دیوار بچسبانید و در موردشان صحبت کنید تا همه به یک اندازه مشارکت کنند.
3. ما باید در پایان این جلسه به یک ایده عالی برسیم:
این کاملاً اشتباه است. طوفان فکری با نیم کره راست و ویرایش و آنالیز آن با نیمکره چپ انجام می شود و هرگز این دو نیم کره هم زمان با هم فعال نیستند. پس هرگز در این جلسات از همکارانتان نخواهید روی یک مساله متمرکز شوند. اما قبل از شروع جلسه، جلسه بعدی را برای تصمیم گیری و انتخاب ایده مشخص کنید و یادآور شوید که در این جلسه قرار نیست نتیجه ای گرفته شود. نکته اینجاست که در طوفان فکری کمیت مهمتر از کیفیت است و بهتر است با کوهی از ایده های مختلف از جلسه خارج شوید تا یک ایده صیقل خورده و عالی.
4. ما همه سرمان شلوغ است پس وقتمان را با ایدههای بی ارزش نگیرید:
این جمله معمولاً در ادامه مورد قبلی و الزام رسیدن به یک ایده ناب بیان می شود. فردی که با زدن این حرف قصد ذخیره زمان و انرژی را دارد، در واقع با کشتن خلاقیت افراد، جلسه را با توده ای از ایده های سوخته و بی حاصل تمام می کند. جلسات طوفان فکری باید مثل یک شهربازی برای ذهن باشد تا با خیال راحت به ایده پردازی و حتی چرت و پرت گفتن بپردازد چون معمولاً از دل همین حرف های دور از منطق، ایده های ناب متولد می شود. پس همکارانتان را برای فکر کردن به احمقانه ترین و عجیب ترین ایده ها تشویق کنید.
5. من جلسه را با مطرح کردن ایدههای خودم آغاز می کنم:
برخی از مدیران ممکن است این را شروع خوبی برای جلسه بدانند در حالی که اتفاقی که خواهد افتاد، این است که افراد تحت تاثیر ایده های مدیرشان قرار می گیرند. یا ایده هایی شبیه او می دهند و خلاقیت را در خودشان نابود می کنند، یا با وجود داشتن ایده های خوب، برای اینکه حرف تکراری نزنند آن را مطرح نمی کنند. درست این است که مدیر فقط صورت مساله را بیان کند و عقب بنشیند.
6. همه روی صندلیهایتان بنشینید:
گفتن این حرف بسیار بعید است ولی ممکن است غیر مستقیم به آن اشاره شود و در این صورت باز هم جلوی آزادی خلاقیت را می گیرد. به همکارانتان اجازه دهید از نظر فیزیکی راحت باشند، قدم بزنند، روی زمین بنشینند یا هر چیزی که به فرایند فکر کردن آن ها کمک می کند. تحرک باعث افزایش انرژی و در نتیجه تفکر خلاق می شود. حتی می توانید بین جلسه یک استراحت بدهید و تمام صندلیها را از اتاق خارج کنید.
7. ما این را قبلاً امتحان کردهایم:
ما همه این را به شیوه های مختلف شنیدهایم: این ایده احمقانه است، هزینه زیادی دارد، مشتریان ما نمی پسندند، خیلی طول می کشد و …
در هنگام تولید ایدهها هیچ نظر و قضاوتی نباید ارائه شود بلکه فقط شنونده باشیم و به تولید ایده های بیشتری تشویق کنیم. تصمیم گیری و قضاوت در مورد ایده ها در جلسه بعد از طوفان فکری انجام می شود.
نظرات کاربران
نظراتتان را با دیگران به اشتراک بگذارید.